sobota 24. srpna 2013

Meditace - cesta k lepšímu já nebo placebo?

Meditujete? A sledujete na sobě změnu?

Ze všech stran do nás perou, že meditací dokážeme to a nebo tamto, ale čeho jí dosahujeme ve skutečnosti?

Já osobně vždy po meditování cítím vnitřní klid a dokonce jsen během mých cest do nitra duše měl pár pozoruhodných zážitků. Ovšem klid nevydrží věčně a proto se dříve nebo později opět snažíme uvést do tranzu. Nestáváme se kvůli vidině Nirvány otroky meditace? Není ten všude probíraný klid jen placebo? Buddha podvod, dalajláma vyčůránek a buddhismus jen další mocenská struktura?

Buddhu jsem pochopitelně neznal, dalajlámu pro změnu neznám a buddhismus jako struktura mi může být ukradený. Ovšem jeho myšlenka a učení je nejspíš nejlepší cestou k míru, dobrým mezilidským vztahů, štěstí a v neposlední řadě i vztahu k přírodě a všemu živému.

A tak se Vás ptám: meditujete? Co Vám meditace dává? Jaký byl Váš nejsilnější zážitek během meditace?

2 komentáře:

  1. Meditace Tě může učinit otrokem i svobodným, záleží jen na přístupu. A navíc - pod pojmem "meditace" si lidi vybaví kolikrát hodně odlišné věci. Pro mě je meditací třeba i jen to, když jdu a jen jdu. Když čtu a jen čtu. Nic víc. Nebo taky samozřejmě uvolnění, uklidnění a to, když se dostanu do trochu jiného stavu vědomí než běžně mám ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajimava myslenka, asi i tak by se dala brat meditace. V clanku ovsem narazim na klasickou formu meditace (zuchnu na zem a hodiny se nehnu), ktera by se jako otroctvi dala videt. Opravdu zalezi jen a jen na pristupu jednotlivce, priste to vice zohlednim.

      Vymazat